Menu
Zoeken

KIT - Koninklijk Tropeninstituut | Tropenmuseum | Tropenhotel |...

Eigenschappen

Locatie Amsterdam
Start project 01/02/2023
Oplevering augustus 2023
Opdrachtgever Heembouw

Delen via

KIT zet grote stap naar gasvrije toekomst

Op het terrein van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) aan het Oosterpark is op dinsdag 14 februari 2023 gestart met de aanleg van een ondergrondse warmte-koude opslag (WKO). Met behulp van deze WKO en de installatie van warmtepompen, gaat het KIT haar historische gebouw, het grootste rijksmonument van Amsterdam, nog dit jaar gasvrij verwarmen en koelen.

Ook het KIT Hotel, dat momenteel wordt gerenoveerd, zal gebruik maken van de installatie. Stadsdeelbestuurder Rick Vermin gaf het startsein voor de boorwerkzaamheden op het bouwterrein van het KIT Hotel aan de Linaeusstraat.

Duurzaam hotel en monument
De aanleg van de WKO is een cruciale stap in de verduurzaming van de gebouwen, waaraan het KIT al jaren werkt met duurzaamheidsexperts van de Groene Grachten, een bedrijf dat in het KIT gevestigd is.

“Het is een forse investering, ook in tijd: we zijn feitelijk al zeven jaar bezig met de duurzaamheidsexperts van Groene Grachten om stap voor stap onze gebouwen voor te bereiden op een gasvrije toekomst" zegt Louis van den Berghe, CFO van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. “De vervanging van de gasgestookte verwarmingsketels door warmtepompen en warmte-koude opslag onder de grond, is een van de laatste stappen die gezet moet worden voordat wij de gaskraan geheel dicht kunnen draaien”.

Stadsdeelbestuurder Rick Vermin: “Het is een geweldig voorbeeld voor de stad dat het KIT als rijksmonument en met zo’n groot gebouw van het gas af kan. Als het KIT van het gas af kan, dan kunnen we allemaal verduurzamen. De organisatie neemt hierin een voorloperspositie, en laat zien dat je als Amsterdam, stad vol monumenten, heel goed kan verduurzamen”.

Gasvrij Erfgoed
De vervanging van KIT’s gasketels door warmtepompen en ondergrondse warmte-koude opslag wordt uitgevoerd door Linthorst Techniek. Het bedrijf heeft de nodige ervaring met de oplevering van gasvrije verwarming en koeling in bestaande gebouwen, ook in de erfgoed sector, maar dit is wel het grootste rijksmonument dat door het bedrijf is aangepakt.

“Door de inzet van onze hoge temperatuur warmtepompen in combinatie met o.a. een luchtwarmtepomp, hoeven we weinig te veranderen aan de binneninstallaties", zegt Arend Jan Kamphuis, Engineer bij Linthorst. "Het zorgt ervoor dat de impact in een monumentaal pand minimaal is. In zo’n prachtig gebouw als het KIT, wil je natuurlijk zorgen voor het behoud van alle originele elementen.” 

Linthorst zal de werkzaamheden binnen het Tropenmuseum plaats laten vinden terwijl de bezoekers nog steeds welkom zijn. Het hotel daarentegen is wel gesloten en wordt volledig gerenoveerd, verwachting is dat deze begin 2024 weer haar deuren opent.  

Interview met de klant

,

 

 

MailMapsBelSluit