Menu
Zoeken

Van der Valk Hotel | Haarlem

denk vooruit

Eén van de grootste hotels van Nederland wordt weer klaargemaakt voor de toekomst. Na eerst al 220 kamers gerenoveerd te hebben volgt nu de volgende en laatste fase. De techniek moet dus weer klaar zijn om de aankomende tientallen jaren optimaal te functioneren.

blijf dichtbij

Natuurlijk is dit de mogelijkheid om het ontwerp zo te maken dat er zonder problemen van het gas afgeschakeld kan worden. Dit beloofd een unieke verduurzaming te worden. Met een Hoog Temperatuur WarmtepompKAT-systeem (beide eigen product ontwikkeling) en Smart Grid koppeling.  En één van de eerste hotel gebouwen in Nederland met BREEAM IN USE certificaat.

Eigenschappen

Status In uitvoering
Locatie Haarlem
Start project 15/03/2017
Oplevering december 2019
Opdrachtgever Van der Valk Haarlem
Architect Van der Hoeven Architecten
Vloeroppervlakte 8.800 m² & ca 78 hotelkamer

Bijzonderheden

Delen via

Hotel Van der Valk Haarlem bestaat uit 298 hotelkamers, vergaderzalen een restaurant, keuken, bar en entree. Door de renovatie van Hotel Van der Valk Haarlem wordt het hotel van binnen en buiten (gevel) gemoderniseerd en klaar gemaakt voor de toekomst.

De Hoog Temperatuur Warmtepomp (TT68) in combinatie met een WKO installatie kan op hoog en laag temperatuurniveau alle warmtevraag dekken van het gehele complex.  De bestaande WKK installatie van 230kW elektrisch en de warmtepomp van 800kW worden door middel van een Smart Grid koppeling, waarbij rechtstreeks wordt ingekocht op de energiemarkt aangestuurd. Zo is het mogelijk om op basis van de laagste kostprijs te verwarmen met gas of elektra. +/- 50m3 aan buffer zorgt voor nog meer flexibiliteit.

Nu het nog erg rendabel is om zo via de WKK gas af te nemen zal dit nog gebeuren. Het hotel kan echter zonder problemen van het gas af en volledig op elektriciteit opereren.

De Hoog Temperatuur Warmtepomp kan warmte maken met temperaturen oplopend tot 80 graden, hetgeen een significant hogere afgifte temperatuur is dan conventionele warmtepompen. Hiernaast wordt een rendement behaald dat tot 30% hoger ligt dan conventionele warmtepompen. Deze innovatie is in 2016 uitgeroepen tot Nr 1 meest belovende innovatie RVO Nederland - Top sectoren Energie en financieel ondersteunt met een DEI subsidie.

Het gebouw zal gaan voldoen aan de BREEAM IN USE certificaat eisen en hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan de verdere verduurzaming van de Van der Valk Hotels.

Voor nieuwbouwutiliteit is BREEAM-NL naast GPR-gebouw en LEED in Nederland een breed geaccepteerd certificaat voor het waarderen van duurzaamheidsaspecten van het gebouw. De ‘In-Use’ variant beoordeelt bestaande gebouwen. Bij renovatie van gebouwen vormt certificering een middel om bij te maken keuzes de bestendigheid voor de toekomst mee te wegen. Ook In-Use beoordeelt het gebouw zelf, het gebouwbeheer en het gebruik op een negental criteria, waaronder energieverbruik, gezondheid en ecologie. Momenteel wordt In-Use gebruikt voor kantoren, retail en musea. Vanaf 2016 is ‘In-Use’ ook geschikt gemaakt logistieke gebouwen, hotels en gebouwen van het hoger onderwijs. Hotel van der Valk Haarlem is één van de pilot projecten, samen met Universiteit Utrecht, Technische Universiteit Eindhoven, PostNL en het Krasnapolsky hotel.

Werktuigbouw

 • Verwarming
 • Koeling
 • Luchtbehandeling
 • VWA, HWA, Water en Sanitair
 • Sprinkler
 • Regeltechnische installatie
 • GBS

Duurzame technieken

 • WKO
 • Warmtepomp (TT68)
 • Energiereserveringssysteem
 • KAT systeem
 • Smart grid aansturing
MailMapsBelSluit