Menu
Zoeken

Innovatie en ontwikkeling

circulaire economie

Het is onze ambitie om leidinggevend te zijn in de transitie naar een duurzame samenleving en circulaire economie. Innovatie en ontwikkeling zijn essentieel bij het waarmaken van deze ambitie.

 

techniek voor de toekomst

De afdeling R&D, genaamd Team Techniek voor de Toekomst, focust zich op het ontwikkelen van producten en diensten waarmee we een belangrijke bijdrage leveren in de energietransitie.  

 

Hoogtemperatuur warmtepomp TT68

De vraag naar een duurzaam collectief systeem dat warm tapwater en verwarmingswater op hoge temperaturen kan leveren stijgt. Team Techniek voor de Toekomst geeft antwoord op die vraag met de ontwikkeling van innovatie Hoog Temperatuur Warmptepomp. Een hoog temperatuur warmtepomp (elektrisch) met een substantieel hogere efficiency voor de opwekking van tapwater en cv-water. 

Intelligent energiebeheersysteem

Samen met een intelligent regeltechnisch energiebeheersysteem zorgt de Hoog Temperatuur Warmtepomp voor optimale energie-efficiëntie ten behoeve van de productie van hoog temperatuur tapwater en verwarming (70ºC). Dit leidt tot een verbeterde energieprestatie van 40% in de bebouwde omgeving en nieuwbouw ten opzichte van concurrerende hoog temperatuur warmtepomptechnieken. En tot 50% tot 60% energieprestatieverbetering ten opzichte van bestaande gebouwen die warmte opwekken met een moderne cv-installatie.

Koken met een glimlach

Kitchen Air Technologies (KAT) is tot stand gekomen door nauw samen te werken met een van onze klanten. Goed luisteren, kennis uitwisselen, ontwerpen en installeren leidde tot het KAT-systeem: een innovatieve klimaatinstallatie voor grootkeukens die minimaal energieverbruik garandeert.

Hoe werkt Kitchen Air Technology?

Linthorst Techniek ontwikkelde een innovatieve installatie waarmee warme lucht uit grootkeukens wordt gereinigd en hergebruikt. Het KAT-systeem maakt gebruik van een speciale, door de Universiteit Twente ontwikkelde vloeistof die in het afzuigkanaal van de keukeninstallatie wordt verneveld. De vloeistof bestaat volledig uit natuurlijke producten. De vetdampen en geurstoffen binden zich aan de vloeistof en hechten niet meer aan de kanaaloppervlakten. Het KAT-filter vangt de vloeistof af, waardoor het mogelijk wordt om de warmte uit de schone luchtstroom over te dragen op de koude toevoerlucht. Zo bespaart u tot 80% op de warmtevraag. Uw energiekosten zullen aanzienlijk dalen en schoonmaakkosten van de afzuigkanalen blijven achterwege. KAT minimaliseert zo tevens het brandgevaar en ontgeurt de lucht tot 90%.

Voordelen van KAT

+ energiebesparing door warmteterugwinning op de warme afgezogen lucht tot 100%
+ verlaging opgesteld vermogen voor verwarming met 80%
+ tot 80% minder energiekosten
+ vrije keuze in locatie afblaaskanaal
+ kanalen en ventilator reinigen is niet meer nodig
+ beperking geuroverlast mogelijk tot 90%
+ verlaagd risico brandgevaar
+ opname EIA-lijst 2014

KAT in de praktijk

De eerste KAT-installatie is ingezet bij Hotel Van der Valk in Zwolle. Na een succesvolle pilot is KAT ook ingezet bij:

Csmart, the Center for Simulator Maritime Training, in Almere en de Van der Valk hotels in UtrechtNijmegen-Lent, Oostzaan en Enschede volgen.

In2Energy

Met de door Linthorst ontwikkelde service In2Energy brengen we energieafnamepatronen per gebruiker in kaart. Online kan men, na inloggen, het energieverbruik bekijken, vergelijken met eerdere periodes en zijn facturen in te zien. Recent zijn in woon- en zorgcentrum Amaris de Veste alle woningen voorzien van afgiftesets met energiebemetering. Linthorst verzorgt hier tevens de energieafrekening.

Energie meten per gebruiker

Een voorbeeld van energieafnamepatronen van elektriciteitsverbruik in de online omgeving In2Energy.

Doe de duurzaamheidstour

Interactieve touch screens maken het mogelijk om duurzame maatregelen die doorgevoerd zijn in een pand te visualiseren door middel van een duurzaamheidstour. Duurzame technieken worden op deze manier tastbaar, begrijpelijk en herkenbaar. Een grote hotelketen koos er voor om touch screens in de ontvangsthal te plaatsen. Stakeholders en bezoekers hebben naast de duurzaamheidstour via de interface toegang tot actuele informatie over weer, verkeer, nieuws en direct toegang tot interne website van de hotelketen.

Klik op de button en doe de duurzaamheidstour.

MailMapsBelSluit